Hvordan få en god dialog med arbeidsgiver, NAV, pensjonskassen og legen om uføregrad

Å få riktig uføregrad er viktig for din økonomiske trygghet og livskvalitet. En dialog med alle berørte parter er avgjørende for å sikre en god vurdering. 

Her er noen tips:

Sett deg inn i prosessen: 

Les om hvordan uføregrad vurderes på NAVs nettsider.  Vær klar over at for å motta en uføreytelse i NAV , så må du både være medisinsk utredet, og den nedsatte arbeidsevnen din må være varig nedsatt mer enn 50 prosent. Det gjelder både i forhold til å kunne utføre ditt vanlige arbeid, eller annet passende arbeid. Det er ikke nok å være medisinsk utredet. Ofte skorter det på i hvilken grad arbeidsevnen din også er testet ut.  

 

-  Altfor mange blir gående for lenge sykmeldt uten at arbeidsevnen blir avklart, forteller Geir Riise, rådgivende lege i Sandefjord kommunale pensjonskasse. Og det gjelder å gjøre mest mulig av dette så lenge du har en arbeidsgiver.  Arbeidstakere har et oppsigelsesvern etter Arbeidsmiljøloven i 12 måneder etter at sykmeldingen startet. Det gjelder å bruke det året på å få avklart arbeidsevnen. Dersom du mister muligheten til å være tilknyttet en arbeidsplass, så er det også vanskeligere å få testet arbeidsevnen din, forteller Geir Riise.

 

Dialog med legen:

Vær ærlig og åpen:

Jo mer informasjon du gir, desto bedre kan legen vurdere din situasjon. Skriv ned symptomer, begrensninger og hvordan disse påvirker din arbeidsevne. Hva er det du klarer og ikke klarer?

Still spørsmål: 

Ikke vær redd for å spørre om alt du lurer på.

Be om dokumentasjon: 

Dersom du har medisinske rapporter, tester eller annen relevant dokumentasjon som kan støtte din sak, bør du be legen om å inkludere dette i vurderingen av din uføregrad.

Be om en grundig vurdering: 

Sørg for at alle relevante forhold tas i betraktning. Er det fornuftig å bli henvist til arbeidsrettet rehabilitering mens du går på sykepenger, spør legen om det

Det er legens jobb: 

å både hjelpe pasienten til å finne gode alternativer til det å bli uføretrygdet og dersom det ikke finnes alternativer er det viktig at du har god kontakt samtidig med NAV. Det tar ofte mange måneder å få innvilget en uføretrygd.

Dialog med arbeidsgiver:

Ta kontakt: 

Snakk med din arbeidsgiver om tilretteleggingsmuligheter.  

Samarbeid: 

Diskuter hvordan du kan bruke din gjenværende arbeidsevne i jobben.

Vær proaktiv:

Forslå løsninger og tiltak som kan hjelpe deg å fortsette i arbeid.

Dialog med NAV:

Vær aktiv: 

Ta kontakt med en NAV-veileder og forklar situasjonen din.

Gi fullstendig informasjon:

Vær ærlig om dine symptomer, begrensninger og forsøk på tilrettelegging. NAV vil vite i hvilken grad arbeidsevnen din er prøvd ut hos din nåværende arbeidsgiver, om det er gjort tilrettelegginger, prøvd arbeidsrettet rehabilitering eller om du for eksempel kan videre utdanne deg eller kvalifisere deg til et annet yrke, dersom det kan øke arbeidsevnen din

Still krav: 

Spør om dine rettigheter og muligheter for uføretrygd eller andre hjelpetiltak som kan gjøre det mulig fortsatt å være i arbeid, få en annen utdanning eller kvalifisering.

Klag dersom du er uenig:

Du har rett til å klage på NAVs vedtak.

 

Faktaboks uførefella:

 

Dessverre er det slik at hvis du går lenge på midlertidige uføreytelser fra en kommunal pensjonsordning kan du havne i «uførefella», som betyr at du tjener bare pensjon til Folketrygden ut ifra hvor mye du jobber. For eksempel, dersom du her mottar 30 prosent midlertidig uførepensjon mister du opptjening i Folketrygden for de 30 prosenten du ikke jobber.  

 

Uføregraden din kan også påvirke tjenestepensjonen din fra Sandefjord kommunale pensjonskasse. 

Uansett vil det alltid lønne seg å jobbe mer.

 

Husk:

Samarbeid er nøkkelen:

En god dialog mellom deg, legen, arbeidsgiver, NAV og pensjonskassen din er avgjørende.

Vær tålmodig:

Prosessen kan ta tid, det er det viktig å være klar over.

Kontakt: 

Kontakt NAV eller kontakt pensjonskassen for å få mer detaljert informasjon om hvordan uføregraden din kan påvirke pensjonen din spesifikt.